Dobroty jesene: pečené gaštany

Kto by nepoznal tieto malé hnedé plody? Čoskoro nastane sezóna trhov a obdobie sviatkov. K nim neodmysliteľne patria dobroty, ktoré ľudí spájajú. Vôňa pečených gaštanov nám sľubuje parádnu atmosféru a výbornú chuť.

Ako si správne pripraviť pečené gaštany?

Pokojne si ich naservírujte a pripravte aj doma. Práve vtedy vaše obydlie získa tú správnu rodinnú atmosféru a čo je hlavné, potešíte chuťové poháriky malých aj veľkých „papkáčov“. Pečené gaštany sa zaraďujú medzi ten druh pochutiny, ktorý si nemôžeme dovoliť každý deň a práve preto je to vzácnosť. Pokiaľ máte to šťastie a pestujete doma vlastné gaštanové stromy, na ktorých rastú jedlé plody, tak vedzte, že jeden dospelý strom urodí až 150 kg tejto dobroty.

Správny postup pri ich príprave je úplne jednoduchý a nenáročný. Ľahko si ho zapamätáte. Jedlé gaštany stačí na pár hodín namočiť v studenej vode, osušiť a „čarovanie“ sa môže začať.

Ešte predtým ako ich začnete piecť (môžete použiť aj panvicu, aj elektrickú rúru) , gaštany je dobré mierne narezať. Jednak, aby sa dobre prepiekli a čo je podstatné – nezačnú vám so streľbou v rúre. Podávajte teplé, pretože po ochladnutí ich šupka nejde dole.

Sú plné vitamínov a antioxidantov

Prekvapení? Gaštany sú vitamínová bomba. Výborné proti stresu, zlepšujú imunitu, pomáhajú pri vyčerpanosti, chudokrvnosti a pomáhajú ľuďom, ktorí majú problémy so srdiečkom. Ak vás často bolí hlava alebo vás neposlúcha trávenie, vyskúšajte konzumáciu gaštanov. V minulosti to bola hlavná obživa našich predkov. Vďaka nim vedeli ľahšie prečkať zimu a ostať dlho sýti. Sú výborné aj na reumu a prospievajú aj kvalite pleti, vlasov i nechtov.

Plné vitamínu C a vlákniny

Gaštany obsahujú približne toľko vitamínu C ako citrón. Okrem toho ešte vitamíny K, E, B, minerály, železo, zinok, vápnik, draslík, fosfor, horčík, bielkoviny, antioxidanty, biotín, karotén a kyselinu pantoténovú.

Blíži sa sezóna vianočných trhov a hodových slávností. Vychutnajte si spoločné chvíle v zajatí vône pečených gaštanov a ich lahodnej chuti.

About