Nalej mi vína…

vino

Často počuť, aké je zdraviu prospešné vypiť jeden pohár vínka denne. Nájdu sa však aj odborníci, ktorí s týmto tvrdením bytostne nesúhlasia, lebo piť je škodlivé. Pomaly nám zakážu aj vodu z vodovodu… Tiež zastávate názor, že všetko s mierou? A že všetko, na čo aktuálne máte chuť, vás svojím spôsobom „lieči“ ? Výborne!

Zaujímavosti, o ktorých ste možno netušili

Víno by sa malo uskladňovať ležmo, pretože korkový vrchnák sa vplyvom času vysuší, čo spôsobí, že sa do fľaše dostane vzduch a víno by sa mohlo pokaziť. Čo je výborné vedieť, je fakt, že tento „nápoj bohov“ neobsahuje tuky ani cholesterol a má len čosi okolo 140 kalórií, takže najmä dámy si ho môžu vychutnávať bez toho, aby sa strachovali o svoju štíhlu líniu. Polyfenoly nachádzajúce sa nielen v čokoláde, ale aj vo víne, sa podľa nových štúdií podieľajú vo vysokej miere na tom, aby sa náš mozog správne okysličoval a zlepšil sa prietok krvi. Tým vidíme všetko akosi „čistejšie“ a všetko ide ľahšie. Tvar pohára, z ktorého víno popíjame, nám pomáha lepšie zachytiť arómu vína, keďže ho svojím spôsobom „obalí“. Štrnganie s pohármi pochádza ešte zo starovekého Ríma, keď si Rimania chceli byť istí tým, že v ich pohároch sa nenachádza jed. Silným štrngnutím sa obsah pohára prelieval do toho druhého, a tak, ak by bol nápoj otrávený, neprežili by zrejme viacerí. Zvyk sa zachoval dodnes. Zaujímavé, však? Zaujímalo vás tiež niekedy, koľko hrozna sa asi nachádza v jednej fľaši? Takmer kilo aj pol.

Aké víno vybrať k jedlu

Môže sa to javiť celkom jednoduché, ale je to hotové umenie. Presne sa nedá povedať, ktoré víno je najvhodnejšie ku konkrétnym druhom pokrmu, pretože je to otázka vkusu. Platí, že jemné vínko k nevýrazným chutiam a víno silnejšej chuti k tým korenistejším a plnším. Slaná chuť povzbudí horkú, horká kyslú a tá sladká zas naopak všetko zmierni.

Skladovanie a stolovanie

Vínu vyhovuje teplota od 9 – 11 stupňov Celzia a vlhkosť okolo 65 %  a, samozrejme, prítmie. Najlepšie si zážitok z konzumácie vína vychutnáte z krištáľového pohára, ktorý mu dodá správnu farbu a lesk. Preliatím vína z fľaše do karafy sa postaráme o jeho prevzdušnenie, krásne sa otvorí, zharmonizuje a oddelia sa od neho usadeniny, ktoré ostanú už len vo fľaši. Mladé vína sa odporúčajú otvárať približne dve hodiny pred podávaním, no a tie silnejšie až 12 hodín dopredu. Najlepšie chutia vychladené na teplotu medzi 9 – 15 stupňov Celzia. Na zdravie!

About

No Comments

Leave a Comment