Naučte sa správne skladovať potraviny

Už sa vám stalo, že ste si v obchode kúpili nejakú potravinu, no napokon ste ju ani nevyužili, pretože stratila na kvalite? Poradíme vám, ako správne skladovať niektoré druhy potravín, aby sa vám neznehodnotili.

Nevyhadzujme peniaze do vetra

Veľa vecí nám v škole nepovedia a dokonca ich nemusíme odpozorovať ani pod rodičovskou strechou. Spôsob, akým skladujeme jednotlivé druhy potravín, nám však koniec koncov dokáže čo-to ušetriť. Platí, že soľ, cukor a koreniny držíme v dobre uzavretých nádobách na suchom mieste. Výrobky z obilnín nenakupujeme do zásoby, pretože strácajú farbu i chuťové vlastnosti. Navyše ich môže napadnúť hmyz. Nič neprekvapí viac ako húsenička v ovsených vločkách alebo v múke, z ktorej sme práve chceli upiecť koláč. Chrobáčikovia sú však bežní aj v strukovinách, preto je dobré ich pred nimi ochrániť v dobre uzatvorených sklenených fľašiach. Pokiaľ si chcete vychutnať svoj obľúbený čaj alebo kávu, skladujte ich oddelene od ostatných druhov potravín, v dobre uzavretých nádobách a chránené pred vlhkosťou. A hoci sme si už zvykli robiť si zo všetkého zásoby, existujú potraviny, ktoré by sme mali konzumovať vždy čo najčerstvejšie. Ide predovšetkým o vajíčka, mäso, ovocie a zeleninu.

Vajíčka by sme mali nakupovať do zásoby iba v prípade, že ich minieme v priebehu desiatich dní. Čím kratšie ich budeme tepelne upravovať, tým by mali byť čerstvejšie. V chladničke ich ukladáme užšou časťou nahor. Tvrdé syry uskladňujeme zabalené v potravinárskej fólii alebo v nádobe s vekom, mäkké syry dávame pod príklop. Mäso skladujeme na tanieriku v chladničke, prikryté fóliou. Do mrazničky ho ukladáme zabalené na fóliovej tácke. Pokiaľ nemáme k dispozícii chladničku, mäso zabalíme do čistého plátna namočeného v octe. Čerstvé by malo vydržať aj tri dni. Ryby sa snažíme skladovať čo najkratší čas a aj po tepelnej úprave ich skonzumujeme čo najrýchlejšie.

Zeleninu a ovocie pravidelne kontrolujeme

Zeleninu by sme mali skladovať na chladnom tmavom mieste, umytú, zabalenú v potravinárskej fólii, oddelenú od ostatných potravín. Zemiaky v debničke pravidelne triedime a odstraňujeme z nich klíčky. Tie so zelenými škvrnami vyhadzujeme, pretože obsahujú solanín, ktorý je zdraviu škodlivý. Stalo sa vám už, že vám naklíčila cibuľa? Klíčky jednoducho odrežte a použite napríklad do nátierky či ako ozdobu na polievku. Ovocie by malo byť uskladnené v dobre vetrateľných nádobách na tmavom mieste. Najdlhšie vydržia jablká, hrušky a hrozno.

About