Vtáčie mlieko – chuť detstva

Kto z nás ho v detstve nepil aspoň raz? Vtáčie mlieko pre nás s láskou varili naši rodičia, babičky, dedkovia a celá jeho príprava bola predzvesťou, že sa schyľuje k lahodnému maškrteniu.

Zmena je dobrá

Keď vás najbližšie prepadne chuť na sladké a nemáte náladu na vypekanie bábovky, spomeňte si na sladkú a sýtu dobrotu z detstva, ktorou bolo nepochybne práve vtáčie mlieko. Jeho charakteristická chuť, vôňa i zjav sa nedajú zameniť s ničím iným. Tento „nápoj vášní“ dokáže zaplniť chvíle nudy a premeniť ich na zázračné kuchtenie v kuchyni. Na prípravu nepotrebujete ani veľa času, ani veľa peňazí. Stačí zopár ingrediencií a lahôdka je na stole.

Pre malých aj veľkých

Vtáčie mlieko je sýty hustý nápoj, ktorý okrem toto, že pohladí sladké chuťové poháriky, dokáže aj príjemne zasýtiť. Voľakedy nám ho naše babičky servírovali k večeri. Spokojní tak ostali všetci hundroši, ktorí neradi jedli a ktorí neboli nikdy hladní a žili vari zo vzduchu. Vtáčie mlieko však nikdy nikto neodmietol. Boli to výnimočné okamihy, pretože neboli pričasté, ale o to vzácnejšie.

Príprava je jednoduchá

Pre štvorčlennú rodinu na jedno posedenie vystačí pol litra mlieka. Ak si chcete dopriať viac, pokojne pomer surovín prispôsobte vášmu apetítu. Na 500 ml mlieka budete potrebovať približne polovicu Zlatého klasu, 3 – 4 lyžice práškového cukru, jednu vanilku a dve vajcia.

Postup

Do hrnca vylejte 400 ml mlieka a nechajte povariť. Medzitým, ako sa mlieko zohrieva, oddeľte žĺtka od bielkov a tie následne vymiešajte do peny. Ak bielkové čiapočky ľúbite sladké, pridajte počas miešania práškový cukor. Tuhý steh opatrne po lyžiciach pridávajte do hrnca, kde sa snehové kôpky budú variť približne jednu minútu. Hotové odkladajte zvlášť na tanierik a s činnosťou pokračujte, až kým sa neminie celý sneh. Zlatý klinec nastáva, keď do mlieka k záveru pridáte puding, vanilku a 3 až štyri lyžice práškového cukru a dve žĺtka. Pudingový prášok si najskôr zvlášť vymiešajte vo zvyšných 100 ml mlieka, aby nevznikli hrudky. Vtáčie mlieko je hotové, keď jeho konzistencia zhustne. Po dovarení vložte do hrnca snehové kopčeky a začnite maškrtiť. Dobrú chuť!

About