Prečo sú raňajky dôležité?

Ak ide o ranné vstávanie, sme ako medvede. Prvé zvonenie budíka je len upozornením otočiť sa na druhú stranu a po tých ďalších potom nasleduje kolotoč ranného chaosu. Často sa stane, že na riadne raňajky akosi neostane čas. Ako však dokáže naše telo fungovať, keď ho necháme celé doobedie bez energie? Práve preto sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa. Urobiť si ich chutné, zdravé a hlavne rýchle chce zapojiť nielen zručnosť, ale hlavne fantáziu. 

Zahryznime sa do nového dňa 

Pripraviť si lahodné, chutné a hlavne plnohodnotné raňajky nemusí nevyhnutne znamenať more času stráveného ich prípravou. Navyše niektoré varianty si vieme pripraviť už večer. Taký chia puding s granolou a ovocím je nasledujúce ráno ešte lahodnejší ako v deň prípravy. Rovnako rýchla je aj príprava ovsenej či pohánkovej kaše. Milovníci ovocných raňajok si môžu zmixovať banán s avokádom a kakaom a dobrota je na svete. A tí z nás, ktorí si raňajky bez pečiva nevedia ani predstaviť, vôbec nemusia zúfať. Ak, samozrejme, nemyslíme hneď na sladké biele, nedajbože trvanlivé pečivo! To zdravšie celozrnné, ražné alebo grahamové chutí rovnako dobre, ak nie ešte lepšie. Netreba však zabudnúť na poriadnu nálož zeleniny.

Raňajky na cestu 

Ak vstávame skoro alebo sme doma jednoducho raňajkovať nestihli, majme doma vždy niečo do zálohy. Či už rôzne müsli tyčinky, energetické pralinky, rôzne zdravé cookies, to všetko nás cestou zasýti a naštartuje. A navyše to dobre chutí! Veľmi jednoduchá verzia cestovných raňajok môžu byť aj uvarené vajíčka. Sú rýchlo hotové, výborne chutia a hravo nás zasýtia na celé dopoludnie.  A ak už hovoríme o „rýchlovkách“, tak nejde nespomenúť veľmi obľúbené smoothie. Je obdivuhodné, koľko ovocia či zeleniny sa dokáže ukryť do jedného pohára tohto životobudiča. Také množstvo energie iste preberie každú spiacu bunku v našom tele!.

Čo dodať na záver? Či si už dáme raňajky doma, hodíme do tašky a zjeme cestou, alebo si ich  vychutnáme v posteli či vonku pri východe slnka, v každom prípade s nimi začínajme deň. A to, aký krásny a úspešný ten deň bude, od nich v nemalej miere závisí.

About