S čím vám môžu pomôcť čaje z alchemilky a kotvičníka?

Bylinné čaje si často zvykneme pripravovať ako liek alebo prevenciu pred rôznymi zdravotnými problémami. Pripravujú sa z rôznych rastlín a podľa toho môžu mať aj rôznorodé účinky. My sa teraz pozrieme na bylinné čaje z alchemilky žltozelenej a kotvičníka zemného.

Alchemilka žltozelená

Alchemilka žltozelená má dlaňovito laločnaté listy a patrí medzi trvalky. Keďže pre rast vyžaduje dostatok vody, je možné ju nájsť skôr na vlhkých lúkach. Čaj z vňate alchemilky žltozelenej sa pripravuje v pomere 1 lyžica na 2 dcl vriacej vody. Lúhuje sa 10 – 15 minút.

A aké účinky vám pitie čaju z alchemilky žltozelenej môže priniesť? Takýto čaj môže mať potenciálne pozitívny vplyv na vaše trávenie a celkovú činnosť čriev, pozitívne vplývať na ústnu dutinu a nosohltan a ženám môže prispieť k pohodliu počas menštruácie.

Kotvičník zemný

Našou druhou spomínanou bylinou je kotvičník zemný. Možno ho poznáte podľa malých, žltých kvetov, ale čo sa týka potenciálnych priaznivých účinkov na zdravie, za tie kotvičník vďačí svojim listom, ktoré obsahujú aktívne látky. „Dávkovanie“ je rovnaké ako pri alchemilke, ale čaj z kotvičníka je potrebné nechať lúhovať dlhšie (15 – 20 minút).

Prejdime teraz k účinkom, ktorých je v tomto prípade viac. Čaj z kotvičníka zemného môže podporiť produkciu testosterónu, zvýšiť libido, podporiť plodnosť, pomôcť pri vysokej hladine krvného tlaku alebo cholesterolu, tiež stimulovať krvný obeh a centrálnu nervovú sústavu a prispieť k celkovej psychickej pohode. Taktiež môže prispieť k zdraviu obličiek, močových ciest a k správnej činnosti pečene a tiež zlepšiť športové výkony.

Na záver ešte upozornenie! Čaj z kotvičníka zemného nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, ľudí trpiacich nádorovými ochoreniami prsníkov alebo prostaty a tiež ľudí, ktorí trpia zápalmi žalúdka, či závažnými poruchami trávenia.

Zdroj obrázka:

Autor: pisitpong2017 / Shutterstock.com