Maca peruánska a jej využitie
Maci peruánskej sa v posledných rokoch dostáva čoraz viac pozornosti. Spoznajte rastlinu, ktorá rastie iba v chránenom území, a to vysoko v horách peruánskych Ánd.
Prečo by nás maca mala zaujímať?
- Maca môže pomôcť zvyšiť sexuálnu túžbu a pokladá sa za prírodnú bylinnú viagru.
- U mužov môže pomôcť zvyšovať plodnosť a erekciu, ženám pomáhať s PMS a zmierňovať príznaky menopauzy.
- Môže byť prospešná pri zlepšovaní duševného zdravia, koncentrácii, pamäti a uvoľňovaní mysle.
- Na zlepšenie sexuality ju využívali už starí Inkovia pred vyše 6 000 rokmi.
- Radí sa medzi najstaršie a najdlhšie pestované rastlina sveta.
- Neobsahuje žiadne hormóny ani rastlinné látky podobné hormónom.
- Pomáha chrániť pred UV slnečným žiarením.
Peruánsky ženšen
Maca peruánska, nazývaná aj Žerucha peruánska, či latinsky Lepidium meyenii, pochádza z Peru, kde rastie v drsných podmienkach a v nadmorských výškach od 4 000 m. n. m. Vo svojom rodisku má dlhú históriu z kulinárskeho, ako aj z medicínskeho hľadiska.
Vzhľadom je podobná slovenskej reďkovke, pričom patrí ku hlúbovej zelenine – jej súkmeňovcami sú brokolica, karfiol, kapusta alebo kel. Existuje viacero druhov mace peruánskej, ktoré sa líšia farbami koreňov. Každý z nich má iné účinky.
Jej najdôležitejšou časťou je koreň, ktorý rastie pod zemou. Využívať ju môžete vo forme prášku, bylinného extraktu alebo 500-mg tabletkách. Samotný výskum ohľadom tejto výnimočnej rastlinky je stále v zárodku. Štúdie, ktoré sa macou zaoberajú, sa nerobia vo veľkých merítkach.
Aké výživné látky maca obsahuje?
Maca peruánska je bohatá na množstvo výživných látok. Obsahuje:
- Vitamíny – vitamín C, ďalej vitamíny B3, B2, B, B6, B12, rovnako aj vitamín E
- 31 (!) druhov minerálov – ako napr. fosfor, meď, draslík, vápnik, železo, zinok a iné stopové prvky
- 10 -14% proteínov, zložených z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych
- 60 – 70% sacharidov vrátane vlákniny
- Mastné kyseliny – kyselina linolenová, palmitová, olejová, laurová
- Rastlinné zlúčeniny – taníny, alkaloidy, saponíny, steroly, glukozinoláty, flavonoidy, izotiokyanáty a aromatické oleje
Ako sa maca využíva?
Maca peruánska má širokospektrálne využitie. Vo väčšine prípadov sa spracováva vysušením koreňa, a takto je možné ju skladovať aj niekoľko rokov. Rastlina sa používa ako doplnok stravy vo forme prášku, bylinného extraktu alebo tabliet. Pridáva sa ako mletý koreňový prášok do smoothies, džúsov a kokteilov. Môže sa tiež používať ako ingrediencia do kávy, čokolády či olejov.
Peruánčania používajú macu ako súčasť tradičnej stravy. Celý koreň mace peruánskej pridávajú do polievky a ovsených vločiek, pražia ho a konzumujú ako zeleninu alebo z neho pripravujú fermentovaný nápoj známy ako „maca chica“.