Maca peruánska a jej využitie

Maci peruánskej sa v posledných rokoch dostáva čoraz viac pozornosti. Spoznajte rastlinu, ktorá rastie iba v chránenom území, a to vysoko v horách peruánskych Ánd.

Prečo by nás maca mala zaujímať?

  • Maca môže pomôcť zvyšiť sexuálnu túžbu a pokladá sa za prírodnú bylinnú viagru.
  • U mužov môže pomôcť zvyšovať plodnosť a erekciu, ženám pomáhať s PMS a zmierňovať príznaky menopauzy.
  • Môže byť prospešná pri zlepšovaní duševného zdravia, koncentrácii, pamäti a uvoľňovaní mysle.
  • Na zlepšenie sexuality ju využívali už starí Inkovia pred vyše 6 000 rokmi.
  • Radí sa medzi najstaršie a najdlhšie pestované rastlina sveta.
  • Neobsahuje žiadne hormóny ani rastlinné látky podobné hormónom.
  • Pomáha chrániť pred UV slnečným žiarením.

Peruánsky ženšen

Maca peruánska, nazývaná aj Žerucha peruánska, či latinsky Lepidium meyenii, pochádza z Peru, kde rastie v drsných podmienkach a v nadmorských výškach od 4 000 m. n. m. Vo svojom rodisku má dlhú históriu z kulinárskeho, ako aj z medicínskeho hľadiska.

Vzhľadom je podobná slovenskej reďkovke, pričom patrí ku hlúbovej zelenine jej súkmeňovcami sú brokolica, karfiol, kapusta alebo kel. Existuje viacero druhov mace peruánskej, ktoré sa líšia farbami koreňov. Každý z nich má iné účinky.

Jej najdôležitejšou časťou je koreň, ktorý rastie pod zemou. Využívať ju môžete vo forme prášku, bylinného extraktu alebo 500-mg tabletkách. Samotný výskum ohľadom tejto výnimočnej rastlinky je stále v zárodku. Štúdie, ktoré sa macou zaoberajú, sa nerobia vo veľkých merítkach.

Aké výživné látky maca obsahuje?

Maca peruánska je bohatá na množstvo výživných látok. Obsahuje:

  • Vitamíny – vitamín C, ďalej vitamíny B3, B2, B, B6, B12, rovnako aj vitamín E
  • 31 (!) druhov minerálov – ako napr. fosfor, meď, draslík, vápnik, železo, zinok a iné stopové prvky
  • 10 -14% proteínov, zložených z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych
  •  60 – 70% sacharidov vrátane vlákniny
  • Mastné kyseliny – kyselina linolenová, palmitová, olejová, laurová
  • Rastlinné zlúčeniny – taníny, alkaloidy, saponíny, steroly, glukozinoláty, flavonoidy, izotiokyanáty a aromatické oleje

Ako sa maca využíva?

Maca peruánska má širokospektrálne využitie. Vo väčšine prípadov sa spracováva vysušením koreňa, a takto je možné ju skladovať aj niekoľko rokov. Rastlina sa používa ako doplnok stravy vo forme prášku, bylinného extraktu alebo tabliet. Pridáva sa ako mletý koreňový prášok do smoothies, džúsov a kokteilov. Môže sa tiež používať ako ingrediencia do kávy, čokolády či olejov.

Peruánčania používajú macu ako súčasť tradičnej stravy. Celý koreň mace peruánskej pridávajú do polievky a ovsených vločiek, pražia ho a konzumujú ako zeleninu alebo z neho pripravujú fermentovaný nápoj známy ako „maca chica“.

About