Mletá a instantná káva. Aký je medzi nimi rozdiel vo výrobe a chuti?
Káva patrí celosvetovo medzi najobľúbenejšie nápoje. Niet sa preto čomu diviť, že aj vo svojom okolí ťažšie nájdete človeka, ktorý kávu nepije, ako takého, pre ktorého je káva neoddeliteľnou súčasťou dňa.
Ako vznikajú?
Pitie kávy a pitie kávy však môžu vyzerať veľmi odlišne. Existujú mnohé spôsoby prípravy kávy a tiež viaceré jej druhy. A nemyslíme teraz na rôznorodosť výnimočných chutí kvalitných zŕn Arabica. Porovnávať totiž budeme mletú kávu s instantnou. Na prvý pohľad môžu pre niekoho vyzerať (takmer) rovnako, ale v skutočnosti nemôžu byť odlišnejšie. Aby však rozdiel medzi instantnou a mletou kávou pochopil aj absolútny laik, musíme sa pozrieť najskôr na to, ako vlastne tieto druhy kávy vznikajú.
Začnime instantnou kávou, keďže proces jej výroby je pomerme zložitý. Najskôr sa vytvára kávový extrakt, v ktorom sa koncentrujú rozpustné a vonné látky z kávy. Práve tie vytvárajú charakteristickú arómu instantnej kávy. Extrakcia štandardne prebieha vo vodnom prostredí pri teplote zhruba 175 °C a pri vysokom tlaku. V extrakte tak ostáva voda, ktorú je potrebné odstrániť. Väčšinou sa na to používa sušenie mrazom.
A čo mletá káva? Tu je proces oveľa jednoduchší. Mletá káva totižto vzniká jednoduchým pomletím pražených kávových zŕn na potrebnú hrubosť. Už teda vieme, že instantná a mletá káva vznikajú diametrálne odlišnými spôsobmi. Ale čo porovnanie ich chutí?
A ako chutia?
Pravdou je, že instantná káva rozhodne nie je žiadny gastronomický zážitok. Niektorí ľudia dokonca hovoria, že instantná káva chutí len ako zafarbená voda. O takýchto „drsných“ prirovnaniach by sa možno dalo diskutovať, ale to, že instantná káva chuťovo nie je nič extra, je skrátka fakt.
Ale prečo je to tak? Základ horšej chuti instantnej kávy je už v tom, že na jej výrobu sa zväčša používajú menej kvalitné kávové zrná. A pri samotnej extrakcii môžu zanikať rôzne aromatické zlúčeniny, ktoré by inak tvorili chuť kávy.
Mletá káva takýto problém pochopiteľne nemá. Teda, ak si budete kupovať čerstvo mletú kávu v menších množstvách, aby ste ju čo najskôr spotrebovali. Kávové zrná totiž po mletí rýchlo strácajú chute a vône.
Zdroj obrázka:
Autor: bnenin / Stock.adobe.com