Naservírujte si taliansky gastroorgazmus: Tieto „finty“ vám vyčarujú jedlá snov!

spagety

Talianska kuchyňa je jednou z najpopulárnejších na svete. V čom spočíva jej tajomstvo? Samozrejme vo výnimočnej chuti! Vieme, vďaka čomu budete servírovať famózne talianske jedlá a vaša kuchyňa už nikdy nebude nudná a bez chuti.

Tamojšie jedlá robia výnimočnými aromatické bylinky a čerstvá zelenina – baklažány, kapary či olivy. Ako vykúzliť talianske špeciality vo svojej kuchyni? Pre úspech sú potrebné nielen dobre vybraté ingrediencie, ale zároveň to, v čom varíme a na čom servírujeme hotové jedlá. Na čom by ste si mali nechať záležať? Nezanedbajte príslušenstvo, vďaka ktorému bude príprava špagiet bolognese či chrumkavej pizze podľa tradičných talianskych receptúr jednoduchšia než si myslíte. V dobe talianskej renesancie bolo kulinárske umenie považované za umenie – na úrovni maliarskeho či spisovateľského. Varenie jedla má už niekoľko storočí veľký význam. Taliani sú rodinným národom. Svoje pocity prezentujú prostredníctvom varenia pre najbližších – prípravou jedál, ktoré stimulujú zmysly, a ktoré si odovzdávajú z pokolenia na pokolenie. Inšpirujte sa talianskou kultúrou a prekvapte najbližších výnimočnými chuťami.

Cestoviny – v hlavnej úlohe špagety

Hoci sa recepty často líšia od klasických receptúr z krajiny Apeninského polostrova, niektoré jedlá sa stali neodmysliteľnou súčasťou slovenského jedálnička. Jedným z nich sú špagety, ktoré nájdeme v rôznych verziách: od bolognese po carbonare. Dlhé chutné špagety – Talianmi považované za dôležitejšie ako omáčka – sa osvedčia počas nedeľného obedu s rodinou, ako aj počas romantickej večere. Receptúra je veľmi jednoduchá – stačí múka, vajcia a soľ. Okrem dodania prísad v správnom pomere, je rovnako dôležité aj krájanie cesta. Realizáciu tejto úlohy uľahčí strojček na rezanie špagiet. Ak nechceme uvariť všetky špagety, môžeme si ich vysušiť na sušičke a zamraziť. Oplatí sa zohnať si aj ďalšie potrebné príslušenstvo. Cedidlo a naberačka na špagety v talianskej kuchyni nesmú chýbať. Nezabúdajme ani na riad, v ktorom servírujeme výsledok našej práce – špeciálne taniere dodajú jedlu elegantný vzhľad.

Tradičná talianska pizza

Traduje sa, že prvú pizzu v dnes známej forme upiekol neapolský kuchár. Vtedy do mesta zavítala talianska kráľovná Margherita. Na tenkom ceste sa vynímali paradajky s mozarellou a bazalkou – tieto ingrediencie reprezentovali talianske národné farby. Na počesť kráľovnej nazvali túto pizzu podľa jej mena. Termín Margherita je dodnes známy každému milovníkovi talianskej gastronómie. Ako však v domácich podmienkach upiecť špecialitu, ktorá by získala uznanie talianskej kráľovnej a neskôr celého sveta? Kľúčom k úspechu sú čerstvé produkty, trochu talentu a… praktické príslušenstvo. Hodí sa podložka na rozvaľkanie cesta, dobrý valček a plech na pečenie. Ten môžeme nahradiť špeciálnym pizza-kameňom, vďaka ktorému sa naša obyčajná rúra stane tradičnou talianskou pecou na drevo. Navyše zrýchli proces pečenia a pizza získa správnu konzistenciu, chuť a krehké okraje. Medzi príslušenstvom by mali byť aj pomocníci na servírovanie talianskych chutí. Drevená doska na pizzu a tiež špeciálny nôž na krájanie, doplnený okrúhlym rezačom, nám umožnia cítiť sa ako v skutočnej neapolskej pizzérii.

About

Barbora pracuje ako copywriterka a redaktorka v online aj printových médiách už viac ako trinásť rokov. Napriek tomu, že má vyštudovanú environmentalistiku, tvorila už počas strednej školy a neskôr počas vysokej školy prispievala článkami do mnohých ženských magazínov. Vo voľnom čase ju okrem písmenok zamestnávajú najmä dve deti - šesťročný Maxim a ročný Theo.