Poznáte druhy zemiakov? Iné sa hodia do cesta, iné na kašu!

druhy-zemiakov

Zemiaky sú po ryži, kukurici a pšenici najdôležitejšou plodinou na svete. Začali sa pestovať už päťtisíc rokov pred naším letopočtom v Čile i Peru a v 16.storočí ich do Európy priviezli Španieli. Od tej doby bolo vyšľachtených niekoľko stoviek odrôd. Ako sa v nich vyznať?

Varný typ A – prílohové zemiaky

Zemiaky, ktoré sú vhodné ako príloha, ale aj na prípravu hranoliek alebo ako súčasť polievok. Ich výhodou je, že sa nerozvárajú.

Varný typ B – šalátové zemiaky

Zemiaky na šaláty je vhodné variť v šupke. Tento typ je tiež možné použiť ako univerzálnu prílohu, do šalátov, gulášov či polievok a nerobí im problém ani restovanie.

Varný typ C – zemiaky na pyré

Na prípravu kaše, knedlí alebo zemiakového cesta, sú vhodné veľké zemiaky s väčším priečnym priemerom. Varia sa ošúpané, no do zemiakového cesta je vhodnejšie zemiaky variť v šupke. Používajú sa tiež na výrobu hranolčekov a placiek. Zemiaky sa po uvarení rozsýpajú a dajú sa aj rozvariť.

Často sa môžete stretnúť s označením prechodných typov – AB alebo BC.

Konzumné zemiaky žlté – rožteky

Ide o delikatesné zemiaky, ktoré sú ideálne na prípravu šalátov a pečenie so šupkou. Majú výnimočne jemnú chuť a sú nízkokalorické.

Konzumné zemiaky neskoré s červenou šupkou

„Červené“ zemiaky sú vhodné na varenie v šupke, ale pokojne ich môžete variť aj ošúpané. Používajú sa do šalátov aj ako prílohy, majú špecifickú chuť.

Konzumné zemiaky neskoré „Violette“

Z Francúzska sa dovážajú zemiaky fialovej farby, no ich chuť je rovnaká ako chuť bežných žltých zemiakov. Používajú sa na kašu, hranolky, šaláty či chipsy.

Sladké zemiaky – batáty

Ružovkasté zemiaky dovážané z USA, sú delikátne prílohou k mäsitým jedlám. Jedia sa aj so šupkou. Najlepšie je ich piecť v rúre, potom mierne osoliť a potrieť olivovým olejom alebo maslom. Výbornou lahôdkou sa stanú, ak k nim pridáte syrový alebo smotanový dip. V poslednom čase sa tešia veľkej obľube aj u milovníkov zdravého životného štýlu, pretože patria medzi „dobré sacharidy“, ktoré telu prospievajú. Aj preto sa stali pevnou súčasťou zdravých jedálničkov po celom svete.

About

Barbora pracuje ako copywriterka a redaktorka v online aj printových médiách už viac ako trinásť rokov. Napriek tomu, že má vyštudovanú environmentalistiku, tvorila už počas strednej školy a neskôr počas vysokej školy prispievala článkami do mnohých ženských magazínov. Vo voľnom čase ju okrem písmenok zamestnávajú najmä dve deti - šesťročný Maxim a ročný Theo.