Takto sa vám linecké cesto vždy podarí

Najtradičnejšie vianočné pečivo sú rozhodne linecké koláčiky. Patria k tým najobľúbenejším dobrotám na sviatočnom stole. Cesto je veľmi jednoduché na prípravu a tak rýchlo ako sa vyrobí, tak rýchlo sa aj zje po upečení.

Predtým než začnete

Na prípravu cesta vám postačí iba pár surovín. Prichystajte si hladkú múku, rastlinný tuk, práškový cukor a vajíčka. Niekto pridáva aj vanilku alebo citrónovú šťavu.

Základom je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu. Tiež vám pomôže poznatok, že z vajíčok sa do cesta pridávajú len žĺtka. Nezabudnite preosiať sypké suroviny, aby bolo cesto jemnejšie. Rastlinný tuk sa bude ľahšie zapracovávať, ak sa nastrúha.

Plech si vystrite papierom na pečenie a rúru predhrejte na približne 170 stupňov. Pečivo sa nepečie dlho. Ak sa dĺžka preženie, cesto sa bude lámať a bude príliš krehké a horké. Postačí 15 – 25 minút v závislosti od hrúbky cesta. Odporúča sa však vaľkať na 4 mm. Skvelý tip – ak sa vám cesto lepí na valček, môžete ho pred použitím potrieť olejom alebo na pár minút uložiť do chladničky.

Prečo sa mrví?

Počas miešania sa zvykne stať, že sa cesto začne mrviť, drobiť a rozpadávať. Pre vás to znamená, že ho treba čím skôr spracovať. Najlepšie sa to robí s úplne studenými rukami. Môžete použiť aj ručný mixér, ale len na nízkych otáčkach. Pamätajte, že čím rýchlejšie linecké cesto zapracujete, tým bude chutnejšie. Nesparí sa a tuk príliš nenasiakne múku. Ak sa vám niečo nepozdáva alebo sa cesto nespája, pridajte dve lyžice studenej vody alebo mlieka, alebo tiež citrónovú šťavu. Tak získa ešte inakšiu chuť. Nikdy nepridávajte múku navyše.

Škrobová múčka a ocot

Nadýchané, jemné a výborne tvarovateľné koláčiky vzniknú aj pridaním škrobovej múčky a octu.

Počas vaľkania postupujte tak, že z chladničky vyberiete vždy iba také množstvo cesta, s ktorým pracujete. Inak sa vám zahreje a budú sa koláčiky rozpadávať. Chute najlepšie nasiaknu, ak necháte cesto odpočívať jeden až tri dni vopred.

About